Klik hier indien de mail niet goed wordt weergegeven. Pour la version FR, cliquez ici.
 
  Kanaal ecologische corridor | Newsletter 12 | september 2024
   
 

© Y. Coatanéa
  De meeuwen van het kanaal:
een onvermoede diversiteit

Meeuwen behoren tot de grote familie van de ‘Laridae’. Reeds bekend bij vakantiegangers aan de Belgische kust, verspreidden deze vogels zich geleidelijk aan landinwaarts sinds het midden van de jaren 1960. Ze worden vaak gezien in de kanaalzone in Brussel, waar meer dan 10 soorten meeuwen voorkomen, zoals onder andere de kokmeeuw, zilvermeeuw, Pontische meeuw en de grote mantelmeeuw, enz. Deze soorten zijn niet altijd gemakkelijk te onderscheiden, omdat ze vaak gelijkaardige, typische witte en grijze verenkleden hebben.
Lees meer >

 
 

© Coördinatie Zenne
  Nieuwe groeneilandjes

In 2022 werden verschillende begroeide vlotten, samen goed voor een oppervlakte van 224 m², te water gelaten in het kanaal. Zowel op ecologisch als op technisch vlak werd het project positief geëvalueerd, waardoor de Haven van Brussel en Leefmilieu Brussel besloten om de voorbije lente voor 200 m² bijkomende vlotten aan te brengen. Grote kattenstaart, gele lis, biezen en watermunt bloeien nu in het Becodok, bij de Jules De Trooz-brug, ter hoogte van de BRYC-jachthaven en bij de terminal voor cruiseschepen. De vlotten zijn ook heel aantrekkelijk voor vogels, vissen, amfibieën en insecten.
Lees meer >

 
 
  Japanse duizendknoop, een lastige klant

Als je er eenmaal op begint te letten, lijk je deze exoot plots overal tegen te komen. Elk voorjaar is het offensief van Japanse duizendknoop op de oevers van de Zenne spectaculair, en intussen komt de plant ook langs het kanaal voor. Waar de Japanse duizendknoop zich al gevestigd heeft, vormen nieuwe lange bamboeachtige uitlopers en grote bladeren binnen een paar weken een nieuw ondoordringbaar struikgewas. Het is vreselijk om her en der jonge scheuten te zien opkomen als je weet waartoe deze vaste plant in staat is.
Lees meer >

 
 

© perspective.brussels
  Meer ambitie voor de openbare ruimte
in de kanaalzone

Het Beeldkwaliteitsplan (of 'BKP'), dat in 2019 werd gelanceerd door perspective.brussels, is bedoeld om de openbare ruimte in de kanaalzone te verbeteren. De geactualiseerde versie van het plan werd in de lente van 2024 goedgekeurd door de Brusselse regering. In het BKP staan voorstellen voor vergroening van de oevers (beplanting, begroeide vlotten, enz.), verlichting (met bijzondere aandacht voor de nachtfauna), verlaging van de kades en het openen van perspectieven op de Zenne. Verschillende concrete projecten werden al uitgevoerd, andere liggen nog op de tekentafel.
Lees meer >

 
 
  Maak plaats in je tuin voor meer biodiversiteit

Met een paar kleine ingrepen en een reeks goede gewoonten kan je de rijkdom en diversiteit aan fauna en flora in je tuin gevoelig vergroten: je kan nestplaatsen voor vogels, insecten en zelfs vleermuizen aanbrengen, een gemengde haag planten, het gazon iets later op het seizoen maaien, een bloemenweide inzaaien, kiezen voor een klimplant tegen een muur, een stapel dood hout laten liggen of een poel aanleggen. Zangvogels, vergeten kruiden, solitaire bijen, een verscheidenheid aan bloemen, kleine zoogdieren en kleurrijke vlinders zullen je dankbaar zijn!
Lees meer >

 
 

© Coördinatie Zenne
  Voor het behoud van de Brusselse bomen

Help4Trees, een burgerinitiatief, zet zich in voor het behoud van het bomenerfgoed en voor meer groen in het Brussels gewest. Sinds 2010 werden duizenden hoogstambomen gekapt, zonder dat dat verlies gecompenseerd werd door de nieuw aangeplante bomen. Volgens Help4Trees zijn de precieze gegevens over het bomenbestand in Brussel onvolledig en worden ze niet centraal bijgehouden. Daarom pleit de vereniging voor de oprichting van een gewestelijk bomenregister, zodat bomen beter opgevolgd en dus ook beter beschermd kunnen worden.
Lees meer >

 
 

© Waterbus
  De Waterbus, een andere manier
om het kanaal te ontdekken

Nog tot 31 oktober kan je de Waterbus nemen, een aangename en comfortabele vorm van openbaar vervoer die je zonder stress door de drukke kanaalzone tussen Brussel en Vilvoorde loodst. Fietsen zijn welkom aan boord en er is een bar voorzien zodat je met een drankje in de hand kan genieten van de tocht. De Waterbus is een originele manier om het kanaal eens op een andere manier te verkennen, vooral dan op vlak van biodiversiteit. Zo kan je verschillende watervogels (meeuwen, aalscholvers, ooievaars, enz.) bewonderen en drijvende groeneilandjes ontdekken die bruisen van het leven!
Lees meer >

 
 
 
 

‘Het kanaal - een ecologische corridor in hartje Brussel’ is een project geleid door Grenzeloze Schelde en zijn werkgroep ‘Water in de Stad’, gesteund door Leefmilieu Brussel en Brussel Mobiliteit en georganiseerd met de expertise en medewerking van Natagora, Natagora Bruxelles, Natuurpunt Brussel, Brussel Natuur, Bral, Coördinatie Zenne, De Groene Wandeling van Neder-over-Heembeek, het collectief ‘t Rad, de LRBPO, de GT Hirondelles, la Ferme Nos Pilifs, het Brussels collectief de Bûûmplanters, de Haven van Brussel, Écorce en 21 Solutions.

 


U ontvangt deze mail omdat u bent ingeschreven op onze nieuwsbrief en/of omdat de inhoud van deze uitnodiging u rechtstreeks
kan aanbelangen. Als organisatie geven we u volledige openheid over welke gegevens we verzamelen en wat we met die data doen.
Klik door naar ons privacybeleid. Indien u dit soort informatie niet langer wenst te ontvangen, klik dan hier.