In de kijker

VACATURE

Grenzeloze Schelde vzw zoekt meerdere gidsen voor verschillende doelgroepen, voor het begeleiden van educatieve wandel- en fietstochten over het Sigmaplan in de Schelde- en Durmevallei en voor bezoeken in het Infopunt in Hamme-Driegoten.
MEER >

Unieke getijdennatuur
in een veilige Durmevallei


Merk jij al die veranderingen in de Durmevallei ook op? Wil je weten hoe jouw Durmevallei er in de toekomst zal uitzien? Kom dan snel kennis maken met het Infopunt en de verschillende project-gebieden: te voet, per fiets of met de boot!
INFO & INSCHRIJVEN >

Blijf op de hoogte

Blijf je graag op de hoogte van onze activiteiten en ontvang je graag de nieuwsbrief, meld je dan aan voor onze mailinglijst.
AANMELDEN >

Actualiteit

Hoe de aanslepende vernieuwing van oude stuwen het overstromingsgevaar rond de Dender verhoogt

Begin 2024 en de mensen rond de Dender houden hun hart opnieuw vast voor overstromingen. Het valt nog af te wachten of de schade zo groot wordt als de overstromingen in 2010, toen de streek rond de Dender in Oost-Vlaanderen het zwaar te verduren kreeg. De vraag stelt zich of de stokoude, negentiende-eeuwse stuwen en sluizen de toestand nog verergeren. Tegen 2020 zouden zeven stuwen in Vlaanderen vernieuwd worden, maar nog geen enkele is gemoderniseerd. Op de Dender in Wallonië daarentegen zijn alle stuwencomplexen intussen aangepakt, waardoor het Waalse Gewest dubbel zoveel water kan afvoeren naar Vlaanderen. (Bron: VRT NWS | 03-01-2024)

Meer weten >

Scheldemagazine 2023

In de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie werken Vlaanderen en Nederland aan een veilig, toegankelijk en natuurlijk Schelde-estuarium. In de nieuwsbrief van december 2023 vind je het splinternieuwe Scheldemagazine, twee Scheldetopics en een terugblik op de laatste kennisdelingssessie.
De kustbescherming in Vlaanderen en Nederland - wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Wat zijn de vier belangrijkste maatregelen van het geactualiseerde Sigmaplan? Tot slot kijken we vooruit naar 2024: wat kunnen we volgend jaar verwachten op het gebied van veiligheid, toegankelijkheid en natuurlijkheid?
Lees hier het Scheldemagazine >

De Scheldevallei wordt een nationaal park!

Geweldig nieuws voor de natuur in Vlaanderen: op vrijdag 13 oktober heeft de Vlaamse regering officieel de oprichting aangekondigd van drie nieuwe Nationale Parken in het noorden van het land. De Scheldevallei, met haar unieke getijdennatuur rond de Schelde en haar bijrivieren, is er één van!

Meer weten >

Kanaal, ecologische corridor - Newsletter 10 | juni 2023

Ontdek de 10de Newsletter van 'Kanaal, ecologische corridor'!

Meer weten >

 < 1  2